сп. Моята кариера • 29/02/2024 г. стр. 10, 11

Компания, в която да растеш

На всеки три години Yettel провежда дълбочинен анализ на нуждите от обучения
Да имаш вътрешната мотивация да растеш или да попаднеш в среда, която те поощрява да го правиш? Двете трудно могат едно без друго, или поне заедно ефектът е много поосезаем. Мотивация без среда може да се разпилее напосоки. А среда без мотивация е като да преливаш от пусто в празно. Затова, говорейки за професионално развитие, отговорността се разделя поравно - добрият работодател ти дава шанса, твоя отговорност е да се възползваш от него.
Това е и едно от обещанията, които поема Yettel пред своите служители - да им дава възможност да растат и да се развиват. Какво обаче прави в тази посока?
Обучение с бизнес мисъл
Развитието на служителите трябва да бъде в подкрепа на бизнеса и да има своята бизнес логика. Затова на всеки три години компанията провежда дълбочинен анализ на нуждите от обучения - допитва се до ръководителите на различни направления и на тази база планира обученията и програмите, които да предложи. Ето и най-емблематичните сред тях.
EduGrants
Това е една от ключовите програми на Yettel за развитие, която осигурява образователни грантове за служители и ежегодно инвестира близо 100 хил. лв. Програмата дава достъп до различни експертни курсове и престижни международни професионални квалификации, които могат да продължат в рамките на години.
Всеки служител може да кандидатства в четири категории - експертни квалификации, т.нар. chartered квалификации, както и две категории за ръководители - mini MBA и Executive MBA. От старта на програмата през 2019 г. досега са се провели общо пет издания, като от тях са се възползвали общо 81 души.
Ментор go теб
През 2023 г. Yettel провежда пилотното издание на менторската си програма „Ментор до теб". В него се включват общо 30 души ментори и ментита, разпределени в менторски двойки.
Ролята на ментори приемат хора на високи позиции, включително и главни директори. В продължение на четири месеца те споделят своя опит и напътстват своите ментита - кадри с доказан потенциал, заявили желанието си да се развиват. По този начин телекомът насърчава културата на менторството и помага на служителите си да израстват.
И не само
Всяка година компанията провежда лидерска академия за нови мениджъри и лидери на екипи, които за първи път влизат в тази роля. През 2023 г. близо 160 служители от магазинна мрежа прекарват 2225 часа в обучения за това как да управляват ефективно екипите си.
Достъпни за всички са и т.нар. Академии за нови знания. Те предлагат материали или обучения на живо по теми като управление на проекти, дигателен маркетинг, работа с данни и други.
Предприемач и/или нает
Първият въпрос, който всеки млад човек трябва да си зададе, е какъв иска да бъде предприемач или нает. На пръв поглед отговорът може да изглежда ясен - „искам сам да съм си шеф" е често срещана амбиция. Дълбоко в себе си обаче не всеки ще успее да управлява рисковете и несигурността, които вървят с ръководенето на бизнес. Затова колкото по-рано се насочиш, толкова поструктурирано ще подредиш следващите си кариерни стъпки.
Важно е да отбележа и че едното не изключва другото - често между тях не стои съюзът „или", а „и". От предприемач можеш да станеш нает или обратното. Едното може да те подготви за другото и двете естествено да си предават щафетата. Затова е нужно да опитваш различни неща - само така ще разбереш кое е твоето и в коя роля се чувстваш най-пълноценно.
Изкуството да си добър ученик
Да си добър ученик е най-важното умение за всеки, който иска да се развива. Затова без значение дали правиш първите си стъпки, или вече си набрал скорост, да имаш от кого да учиш и от кого да черпиш знания е изключително важно. Затова и менторството днес е особено ценен инструмент. Аз самият съм бил и в двете роли - и на ментор, и на менти. Най-голямото предизвикателство обаче не е да си намериш добър ментор, а ти самият да си успешно менти. За тази цел са нужни три неща - откритост, отдаденост и реципрочност.
Да бъдеш открит в отношенията си означава да споделяш искрена обратна връзка, да приемаш съвети и сам пред себе си да признаваш кои са нещата, които искаш да промениш.
Отдадеността е пряко свързана с трудолюбието. Предполага да си активен участник и да бъдеш истински ангажиран и отговорен към задачите, които получаваш. Накрая идва реципрочността. Когато аз съм бил в ролята на ментор, съм отделял страшно много време, за да напътствам своите ментита. Важно е тези усилия да са реципрочни, защото това показва уважение към времето и труда, които всеки от нас влага.
Намирай съмишленици
През целия си професионален път съм научил два важни урока - винаги да бъда информиран кое как се случва в компанията и преди да предложа дадена идея, да съм намерил хората, които вярват в нея. Тествайте своите идеи, търсете различните гледни точки към тях - само по този начин може да ги усъвършенствате, но и да намирате съмишленици, които да повярват в тях и да ви подкрепят. А това често е основна крачка към успеха.
*****
Три стъпки за управление на кариерата според Александър Гешков
Вече 12 години Александър Гешков, директор „Вътрешен одит" в Yettel. се развива в областта на одита. За да разбере мотивите зад дадено бизнес решение, въпросът, който най-често Задава в работата си, е „защо". Когато говорим за управление на кариерата обаче, по-важният въпрос е „как" как да откриеш работата, която ти носи смисъл, и кои са първите стъпки към успешна кариера. Ето и неговите три отговора.