в. 24 часа • 25/04/2024 г. стр. 7

За 6 дни министър и депутати промениха закон - отпушиха кризата с работници в туризма

Неочаквано, но в предпоследния работен ден на този парламент депутатите показаха, че могат да реагират адекватно на нуждите на бизнеса.
Точно преди 6 дни - на 19 април, министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с представители на всички организации от бранша. По неговите думи тогава те не са поискали пари, а съдействие да се приеме малка, но важна поправка в закона за чужденците. Според нея тримесечните визи, които се издават на работници от трети страни, ще могат да се удължават в България. Така ще се гарантира, че хотелиерите няма да останат без кадри в средата на сезона.
Милошев се обърна към депутатите и поиска те да приемат бързо промяната. И допълни, че това ще е жест към бизнеса. Те го чуха - в четвъртък текстът бе гласуван и на първо, и второ четене, като влиза в сила от понеделник. 129 народни представители гласуваха „за", само 29 - „против", нито един не се въздържа.
Ако не бяха приели поправката, хотелиерите бяха изправени пред следната ситуация наетите чужденци от трети страни, които са готвачи, сервитьори, камериерки и други, идват у нас в началото на май. И точно в разгара на сезона през юли, се налага да си тръгнат, защото за подновяването на визите се изисква да се върнат в страната, от която са дошли.
Уреждат се и неща като статута на здравните осигуровки за тези хора.
В четвъртък в Слънчев бряг Милошев заяви, че туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в сектора. „Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията - с 20%", добави министърът.
Проблемът с кадрите по морето е повдиган многократно. Миналата година на форум в Бургас, организиран от БТА, бе посочено, че част от украинските бежанци у нас вече работят в туристическия бранш.
Сега Евтим Милошев ще трябва да реши и друг проблем за предстоящия летен сезон - този със спасителите на плажовете. На 7 април е била приета нова наредба за водно-спасителната дейност. В нея са заложени много изисквания, за които браншът все още не е готов, обясни министърът.
„Молбата на сектора е, ако е възможно, изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се, това ще създаде правен казус, защото тя е приета, а предходната вече няма действие. Ще обсъдя темата с министъра на здравеопазването Галя Кондева", допълни Милошев.
Той очаква 15 на сто ръст на туристите това лято, като Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, от които се очакват посетители по Българското Черноморие. При британските туристи щяло да има увеличение с 15-20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелци няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, допълни Милошев. (24 часа)
***
Евтим Милошев: Това не е мой успех, а на гражданското общество
- Г-н Милошев, как се случи толкова бързо да бъдат приети промени в закон, който ще улесни туризма у нас?
- Много е важно първо да кажа, че това не е мой успех, а на гражданското общество, защото хората, които работят в туризма, имаха нужда от тази промяна в действащия закон. А народното представителство, което представлява техните интереси, го прие и го направи суперекстремно в контекста на нуждата от идващия летен туристически сезон, който представлява 70% от туризма в България.
- Тези промени отнасят ли се за сегашния сезон, или ще са за следващия?
- Законът има незабавно действие, така че ще заработи още този сезон.
Тази тема има два аспекта.
Единият е, че консулствата ни в трети страни работят бавно, защото нямат капацитет, тъй като през годините не са имали такъв трафик. Говоря за консулствата ни в Делхи, Индия, и в Казахстан. Затова говорих с външно министерство и с консулския отдел, които поеха ангажимент да командироват допълнително служители.
Това е едната част от проблема. Другата е с работните визи на чужденците у нас. От март в Народното събрание има Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Той засяга много неща, там са над 60 параграфа.
- Вие как успяхте да го придвижите за няма и седмица?
- Това, което се случи, е, че говорих първо с председателя на НС Росен Желязков, когото днес отстраниха, после с Радомир Чолаков от правната комисия, с Маноил Манев, председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, която е водеща за този закон. С оглед на това, че тази седмица парламентът приключва, а законът още не беше излязъл от комисия, това изглеждаше като налудничава идея.
Но може би защото не съм част от тази система, по-скоро съм външен човек - допреди две седмици бях от страната на работодателите, си казах: „Хайде да опитаме, това е много важно за сектора, за бизнеса". И те го разбраха, но казаха, че нещата не се случват по този начин.
В събота и неделя асоциациите написаха писмо, че това е много наболял въпрос и молят парламента да го приеме. В крайна сметка магията се случи. Гласуваха се двата параграфа, като единият е за 90-дневната виза. В момента, след като този срок изтече, чуждестранният работник от трета страна трябва да" отиде там, където му е издадена, за да му я подновят, и да се върне. А от днес вече тя може тук на място да му бъде подновена. Така работникът, дошъл от Индия, Непал или Бангладеш, може да остане, защото сезонът не е 90 дни.
Другият параграф е за 9-месечната работна виза Д. Отпадат условия, които улесняват издаването й, а след изтичането й работниците може да останат в страната на друго основание, което досега не беше възможно.
Това наистина са -изключителни улеснения за сезонните работници от трети страни.
- Как така промените бяха приети и на първо, и на второ четене?
- Направиха го в един ден. Във вторник се събра извънредно комисията по вътрешна сигурност, където единодушно бяха гласувани. В сряда единодушно гласува и комисията по туризъм. Днес (вчера - б.а.) мина на първо четене, а после Маноил Манев предложи поради спешността и важността на темата да мине и на второ четене по чл. 77 от конституцията. Депутатите гласуваха „за" и законът беше приет.
Всичко това от петък до днес. Затова казвам, че това е най-яркият пример, че сме гражданско общество. Защото гражданите имаха нужда от това нещо. Написаха декларацията в събота и неделя, в понеделник я входира-ха и народното представителство откликна на молбата им.
Това е голям знак, че по този начин може да се случват нещата.