в. Марица • 14/04/2024 г. стр. 11

Намалено работно време или хибриден офис искат младите

Намалено работно време или хибриден офис, който съчетава в себе си работа и вкъщи, и в офиса. Това най-често търси младото поколение завършващи висшисти, споделят работодатели по време на форума "Национални дни на кариерата 2024", който се проведе през уикенда в Пловдив.
Представители на 33 водещи компании у нас се срещнаха с кандидати за работа или стаж в Конгресния център на панаира. Сред тях бяха "Виваком", "Агрион", "Либхер", Лидл", "Кауфланд" и много други, които търсят хора за екипите си.
24-годишният Димитър Станчев и Снежана Петрова следват последна година инженерна информатика в Техническия университет в София и дойдоха на форума, за да се огледат за работа. Обясняват, че са оптимисти и вярваш, че ще намерят позиция по специалността си.
Не така се чувствали обаче през зимата, когато се оказало, че нямало работни места за тях. Младите хора се отбиха на щанда на "Виваком", където се срещнаха със специалиста по човешки ресурси Ивелина Дъбова.
Спектърът от възможности да започнат работа при нас е голям, обясни Дъбова. И допълни, че търсят кадри в областта на човешките ресурси, анализа на данни, също и в техническа дирекция. Месец април компанията стартирала стажантска програма, тримесечна, платена. Кандидатите трябва да са студенти, те ще бъдат обучени, като след това има възможност да останат за постоянно. Имаме колеги, които днес вече са на ръководни позиции, а са стартирали точно по такива програми, разказа Дъбова, като даде с това пример за възможностите за професионално израстване.
HR експертът Луиза Вутова от "Агрион" сподели, че най-много IT специалисти търсят работа.
Компанията, която се занимава с професионално управление на земеделски земи, предлага позиции във финансово-счетоводните отдели и в търговските екипи. Изисква от кандидатите опит и компютърна грамотност, но и личностни качества - да са отговорни, активни и мотивирани за работа.
Една от свободните позиции в "Либхер" пък е за специалист защита на лични данни. За да получи работата, кандидатът трябва да владее перфектен немски и да има юридическо образование. Предлагат още стажантски и стипендиантски програми, имат свободно място във финансовия отдел. Според Иванка Казакова, която от 2007 г подбира персонала, бъдещето е в инженерните професии.
"Търсим работа или стажове по специалността ни. Надяваме се чрез този форум да ги намерим", сподели пред "Марица" Боян Бинов. И допълни, че има много предложения, но малко фирми търсят IT специалисти, предлага се работа предимно в сферата на човешките ресурси и комуникациите. Заедно с Дарина и Марина обаче държат да работят по специалността, която изучават в ПУ - "Информатика". И си представят работата им да е хибриден модел, т.е. и вкъщи, но и да има дни и от офиса.
Смятат, че така ще бъдат по-продуктивни
Хем няма да губят връзка с колегите, хем когато работата им дойде в повече, както и натоварването в офиса, ще могат да продължат от компютъра вкъщи. За кариерата си смятат за важно да има възможност за развитие и - не на последно място, важен е и екипът - да е дружелюбен.
Младежи пък питат за гъвкаво и намалено работно време от рода на 4-6 часа пред щанда на "Лидл", който представяше стажантски програми в София и промотираше позиции в магазините. Като добър вариант да съчетаят ученето и работата от компанията предлагат сезонна заетост по морето.