в. Телеграф • 02/05/2024 г. стр. 10

Броим ваучери за храна ОЩЕ 2 МЕСЕЦА

Още два месеца може да плащаме в магазина с хартиени ваучери за храна, след това те стават електронни.
В края на юни изтича преходният период, в който работодателите могат да предоставят на своите служители и хартиени, и електронни ваучери. От 1 юли обаче парите за храна ще се зареждат по карта, а хартиените официално ще спрат да бъдат издавани. Това обаче не означава, че старите купони няма да се приемат повече в търговската мрежа. Всеки хартиен ваучер, който все още е валиден до датата, която е отбелязана на него, може да се ползва като законно платежно средство в магазините.
Предимства
Предимствата на електронните ваучери са, че не е нужно да купуваш излишни неща, за да докараш сметката на касата до определена сума, тъй като при плащане с тях ресто не се връща. Също така пестят време, тъй като може да не се редите на касите със служител, а да платите покупките си и на апаратите за самообслужване. Причината е, че картата с електронните ваучери се чекира на пое терминал.
Разликата между банковите карти и ваучерите за храна е, че срокът на годност на заложената сума е 12 месеца. Например, ако работодателят преведе 200 лева през май, въпросната сума ще може да се изхарчи най-късно до май следващата година.
Икономия
Въвеждането на допълнително стимулиране на работниците с представяне на ваучери за храна е полезно освен за служители, но и за работодатели. Годишно икономията от данъци при предоставяне на 200 лв. месечно ваучери за храна на един работник е общо 1278 лв. От тази сума работникът спестява 692 лв.
Операторите, които издават електронните ваучери, посочиха още, че служителите трябва да знаят, че картата, в която им се зареждат парите за храна, се връща на работодателя при напускане на работа. Всяка карта се издава на наето лице, работещо на трудов договор, от неговия работодател.